idealaari
Etusivulle Kutominen Virkkaaminen Ompelukset Askartelu Piirtäminen Rakentaminen
Ompelukset

Käsityökori kankaasta ja kahvipusseista
12.07.2016

Käsityökori on hahmoteltu ihan perus ämpärin mittojen mukaan anopilta saaduista vanhoista verhoista. Kaapista kun ei löytynyt tukikangasta, piti vahvikkeena käyttää kahvipaketteja.

Tarvikkeet

Tukevaa kangasta
Kahvipaketteja
Lankaa

Ohje

Aloita kassin tekeminen piirtämällä kankaan nurjalle puolelle 10 litran ämpärin avulla ympyrä. Jos haluat ympyrän keskelle jonkin kuviollisen kohdan niin kuin tässä käsityökassissa on tehty, niin läpinäkyvä ämpäri on kätevä kohdistamisessa.

Leikkaa tämän jälkeen kankaasta ympyrät (lisää mahdollisimman tasaiset saumavarat n. 1 cm) ja ohjekuvan mukaisesti kaksi reunakaistaletta, yksi taskukaistale ja kahvat.

Käsityökorin ohjekuva

Silitä kaikki kaistaleet ja taittele silitysraudan avulla valmiiksi jo kahvojen taitokset. Ensin siis taitos puoleen väliin ja sitten käännetään molemmat reunat kohti keskiviivaa.

Seuraavaksi kiinnitetään toiseen (tai halutessaan molempiin) reunakappaleeseen tueksi kahvipaketit. Itse surruuttelin ihan sen suurempia suunnittelematta kahvipaketin kiinni suorilla tikkauksilla erisuuruisin välein. Tee sama tukitoimenpide myös pohjalle. Kahvipaketin ei tarvitse ainakaan minun mielestä ulottua aivan koko reunan korkeudelle ja varsinkin pohjassa oli hyvä nähdä ämpärin avulla piirretty pohjaympyrä reilusti.

Ompelukoneella ei tarvitse pakitella hirmusesti kun kuvioissa langanpäät päätellään vetämällä toinen lankakin nurjalle puolelle ja tekemällä sitten näihin lankoihin muutama umpisolmu.Ompele toiseen reunakaistaleeseen kiinni myös taskukaistale. Puikkojen, koukkujen, saksien yms. tarvikkeiden kanssa kätevintä on tehdä taskuista suhteellisen kapeita ja monenlevyisiä. Huom! 14 cm korkea kaistale on niin korkea, että virkkuukoukut jäävät taskuihin uppeluksiin. Eli jos haluat myös koukkujen päät näkösälle, tee taskukaistaleesta hieman matalampi.

Kun vahvikkeet on kiinnitetty ja taskukaistale myös ommeltuna paikalleen, ompele reunat ympyräksi (yritä jättää reunaan tasan saumanvaran verran, jotta pyöreä pohja istuu sopivasti reunaan). Merkitse tämän jälkeen ympyrään neljä kohtaa, samoin reunoihin, jotta reunakaistaleiden kohdistaminen pohjaan on helpompaa.Kiinnitä sitten reuna ensin nuppineuloin pohjaan kiinni kohdistamalla juuri laitetut merkit kohdalleen ja laittamalla vielä muutaman nuppineulan väleihin. Huomaa, että nuppineula kannattaa kiinnittää vasta pohjaympyrän viivan kohdalta, ei reunasta. Reunassa kun on saumanvarat ja se on täten isompi kuin reunakaistale. Ompele sitten pohja kiinni. Tee näin myös toiselle reuna-pohja-parille.Aseta nyt kaksi sylinteriä sisäkkäin niin, että kankaan oikeat puolet ovat vastakkain ja ulospäin on kankaiden nurja puoli. Mittaa korin saumakohdasta molempiin suuntiin kahvoille paikka. Itse merkkasin kahvojen paikat 15 cm päähän keskisaumasta. Katsoin tämän jälkeen keskisauman avulla toiselle puolelle osuvan keskikohdan ja asettelin kahvojen toiset päät siitä 15 cm päähän. Sitten pujottelin kahvat paikoilleen sylinterien väliin niin, että nurjalle puolelle jäi tököttämään noin 1cm verran kahvan päästä. Sitten vain nuppineuloilla paikalleen ja ompelemaan.Ympyrää ei ommella aivan loppuun saakka, jotta kori saadaan käännettyä ympäri. Mitä enemmän kahvipakettia on vahvikkeena, sitä huonommin se taipuu, eli sitä suuremman aukon joutuu jättämään.

Kun kassi on käännetty ympäri ja kääntöaukko harsittu käsin umpeen, yläreunaan voi halutessaan ommella vielä reunuksen, mutta silloin kassia ei voi käyttää molemmin päin. Kuvan kassissa näin kuitenkin tein, koska taskut ovat käytännöllisemmät ulkopuolella.

Tämä kassi lähti 91-vuotiaalle mummulleni lahjaksi, kun viime vuonna en päässyt juhlistamaan pyöreitä vuosia paikan päälle. Sisälle piti ostaa tietysti muutama kerä sukkalankaa himokutojalle. :)